Rólunk

A kezdetek

Gábor és családja több generáció óta foglalkozik szőlészettel és borászattal. Gábor nagyapja még csak a szűk családot örvendeztette meg a saját keze által készítette boraival, édesapja viszont már fiatalon bekapcsolódott a szőlőművelésbe, és mivel nem csak borivás közben látott fantáziát a borászatban, egyre nagyobb lett a gazdasága és a pincészete is.
Image
graphical divider

Gábor így a felmenőktől épp olyan sokat tanult mint saját akartából autodidakta módon. Tapasztalataiból és bátorságából született és nőtt nagy az 1992-ben indult Akker Pince, ami 2020-ban váltott nevet és lett Döbrögecz Szőlőbirtok.

Mindig magasabbra

Mindig is szerettem volna bebizonyítani, mit is tud valójában a napsütötte, könnyű talajszerkezetű Alföld. Szeretném megmutatni, milyen jó minőségű is lehet a kiskunsági bor. Nap mint nap ezért dolgozunk ma is.”
– vallja Turú Gábor, hozzátéve:

"Az Alföldön ma jellemzően szétválik a szőlészet és a borászat, ami korábban nem így volt, pedig igazán jó minőséget csak saját ültetvényeken termett alapanyagból lehet létrehozni. Olyan szőlőből, amihez te keltél hajnalban, aminek a metszése közben számtalan korszakalkotó ötlet jutott eszedbe. Olyan szőlőből, aminek a tetején, szüret idején ott topogott a három éves lányod és a nyolc éves fiad."

Image

Ahol a jelen és a jövő találkozik

Gábor fia, Dávid már háromévesen kistraktort kért a Jézuskától, és karácsonykor is azt játszotta a fa alatt, hogy nyitni indul a szőlőbe. Nem csoda, hogy megfertőzte a szőlőtermesztés, édesapja, amikor csak tudta, magával vitte az ültetvényekre. Dávid gyerekként is örömmel részt vett a munkálatokban, és ez a szeretet felnőttkorában is megmaradt. Jelenleg főként a kereskedelmi résszel, az értékesítéssel foglalkozik. És, ha minden jól megy, a szőlő és a borászat iránti tisztelet általa is tovább öröklődik, Dávid kisfia Ádám ugyanis, pont mint annak idején Dávid, örömmel játszik a szőlőtőkék árnyékában, és szívesen traktorozik a papával.

Image

A Turú család célja, hogy a Döbrögeczi Szőlőbirtok a mindennapi borait termelje meg az országnak. Kezdetben asztali borokat forgalmaztak, majd onnan szép lassan, de magabiztosan áttértek a minőségi kategóriába. Fontos céljuk a hagyományok megőrzése, és a modern technológia ötvözése, ezért folyamatosan formálják boraikat és fejlesztik borászatunkat. Azért, hogy a gyönyörű ívben fejlődő Kunsági borvidék borait országszerte megismertessék és megszerettessék az emberekkel és hozzájáruljanak hétköznapjaik és ünnepeik emelkedettségéhez.

arrow-up icon